Magyar utónevet a magyarnak!


Az élet egyik legszebb pillanata egy gyermek születése. A világrajövetel előtt szinte valamennyi szülőben megfogalmazódik a kérdés, mi legyen a gyermek neve, melyik nevet válasszuk. Néhányuknak határozott elképzelése van, a többségnek azonban nincs semmilyen ötlete a névválasztással kapcsolatban. A tanácstalanok a döntés elősegítése és meggyorsítása érdekében az utónév katalógust vagy a világháló széles választékát használják fel, melyekből a keresztnevek bősége zúdul rájuk még inkább megnehezítve a helyes név kiválasztását. A szülők szerencsére kisebbik része a televízióban éppen vetített nagysikerű brazil vagy argentin szappanoperák főszereplőinek neveivel oldják meg ezt a problémát. Ilyenek voltak például a Rabszolgasors, a Dallas, az Esmeralda és a Vad angyal című sorozatok, melyek műsorba kerülésük alatt és után futószalagon érkeztek az Izaurák, Dzsokik, Bobik, Lüszik, Eszmeraldák, Rútok, Armandók, Eszperanzák, Kasszandrák és Rodrigók. Még ennél is elképesztőbb neveket találni a mindig kéznél lévő asztali naptárakban, mint például a Genovéva, Melánia, Matild, Míra, Klotild, Alida, Lukrécia, Vilhelmina, Eufrozina, Dárió, vagy Eugénia. Vannak édesgetős, a nénikéket gyermekarcot csipkedésre csábítós utónevek is, ilyen például a Bence, Dominik, Denis, Csendike, Őzike és Szellőke melyek jól illenek egy óvodás gyermeknek, de később nagyon furcsán fog hangozni, ha már felnőttként úgy szólítják meg őket, hogy Bence bácsi vagy Csendike néni. Léteznek olyan próbálkozások is melyek engedélyezési kérelmét a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete szerencsére elutasított. A Csikinkara, Szidni, Csikó, Radiátor, Dömper, Kazetta, Récsöl, Televízió, Kisherceg, Skolasztika nevek kitalálóinál egyértelműen megállapítható a feltűnési vágy, de rosszabb esetben felmerül a pillanatnyi súlyos elmezavar lehetősége is.
Vajon mi irányítja azoknak az embereknek a tudatát akkor, amikor ilyen a magyar értelemnek semmitmondó jelentésű, a hangtan szempontjából dallamát vesztett, néhány esetben egyenesen idióta neveket adnak ártatlan gyermeküknek. Ha a minél egyedibb, különlegesebb névválasztás a cél, akkor inkább válasszanak az ősmagyar utónevek széles tárházából, amelyek között számtalan érdekes név található. Ráadásul a közismertebb magyar eredetű Réka, Csaba, Csenge, Hunor, Magor, Bulcsú, Levente, Szabolcs  stb. személynevek többször ismételgetve érezhetően varázslatos, dallamos hangzással rendelkeznek.
Sokan nem tudják, hogy a névadással örökre meghatározzák a gyermekük személyiségét és sorsát. A jól megválasztott keresztnév később önbizalmat adhat, míg a rossz névválasztás sok fejfájást és kellemetlen élményeket hozhat a gyermeknek, aki a gúnyolódások hatására zárkózottá válhat. A szülőknek a legmegalázóbb talán az, ha a gyermekük bírósági perben követel magának új nevet, mint az a kilenc éves új-zélandi kislány, akit Hawaii Hula Táncot Ropó Talulának hívtak.
Ennek elkerülésére valamint arra az esetre, ha a szülők már végképpen tanácstalanok a helyes név kiválasztásban, kérjenek segítséget a születendő gyermektől. Ugyanis bizonyított tény hogy a magzat érzékeli, hallja és érti a külvilág történéseit, olykor tiltakozik neki nem tetsző dolgok ellen, de akár el is mosolyodik, ha valami öröm éri. Ez lehet egy kellemes zene, vagy akár egy érintés, a domborodó has megsimítása, melyek hatására azonnal reagál és mocorogni kezd. Nem kell hát mást tenni, minthogy a születés előtt néhány héttel megkérni, hogy miközben felsoroljuk a természetesen ősmagyar eredetű neveket, érezhetően jelezzen akár egy enyhe rúgással a neki tetsző név elhangzásakor. Az így kiválasztott utónév biztos nem okoz majdan gondot a gyermeknek, s használata kiegyensúlyozottságot, boldogságot és önbizalmat biztosít egész életen át.

Ősmagyar személyneveket itt.

2009 január 3

Szerző: Csaba vezér  2013.03.25. 19:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabavezir.blog.hu/api/trackback/id/tr795171353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.