Utolsó kommentek:

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2019.06.14. 13:01:59

Számomra ez a nyelvészkedés olyan, mintha a saját szakterületemen próbálná meg valaki megmagyarázni a metrikus menetről, hogy papírcsákó. Agyrém az egész. Ennyi erővel bármelyik tetszés szerinti nyelvvel össze lehetne hozni bármelyik másikat. Persze nem teszik, mert kiderülne, hogy Akhillesz mégis csak leelőzi a teknőst, és akkor hová lesz a "tudományos" mítoszuk.

Bejegyzés: Egy finnugrista nyelvész téveszméi

Judit Kohaupt 2019.02.28. 18:28:03

Nagyon jó ,hohy végre foglalkoznak a Magyar ősmúltal ,de azt hozzá kell tenni ,hogy Sashegyi nem női csontokat talált hanem férfit ,arról már ne is beszélve ,hogy szkíta ősi köbabás temetkezés ,melyet mire visszatért bezúzták ,nem véletlenül ,hisz csak férfiak temetkeztek így ,ezért is tűntették el a második világháború alatt a kiásott csontokat ,kitudja hova tűntették ,meet azt hazudták ,hogy megsemmisűlt ,de nem igaz mert Sashegyi ezt is ránhagyta ,nem igaz hanem eltűntették !!!
Valóban a Pilis ősi szakrális beavató központunk volt és Nimród alapította ,így mindenképpen Vízözöni időszakról beszélünk ,mely ősköszpont volt és ezt a hagyományt vitték utódi tovább ,vagyis Nimródvérű leszármazott királyaink ,pld Atila ,Álmos ,Árpád, egésszen Mátyásig fennált a hollós szakrális birodalom. Én hála az Égnek itt lakhatom és mondanom sem kell ,hogy itt minden az ősenk energiáit sugározza napjainkban is ,és akkik szakrálisan érettek azok sok csodát megélhenke ezen a tájon tartózkodva. Áldás a magyarok Istenére és a világmindenségre és minden igaz magyarra !!!

Bejegyzés: Piramisok a Képes Krónikában!?

Gyingizik 2018.02.06. 23:21:37

Figyelj ez se gyenge, ma fedeztem fel:

Egy félelmetes megerősítést kaptam a Ghymes együttes énekesétől (riportjában) arról, hogyan alakult ki az ősmagyarból (az európai ősnyelvből) az ős-indoeurópai.

Egy mai jelenséget mutat be az ún. Szlovákiából:

..."Ha a nyelvet akarom hozni példának, akkor ott van Vága falu esete. A település egy kis magyar sziget, amit már teljesen körülvettek a szlovákok. Még tartják a magyarságukat, de már nem használnak névelőket és ragokat, mert a szlovákban sincs. Ha valaki elsőre meghallja őket magyarul beszélni, már alig hiszi el, hogy nem szlovákok."

mandiner.hu/cikk/20180206_interju_szarka_tamas_gyhmes_felvidek

Sztem így jött létre annak idején proto-indoeurópai ősnyelv is (ami valószínű egy közlekedő nyelv volt a különféle ősmagyar nyelvjárások között) : a magyart beszélik, de rag és névelő nélkül (plusz kötött szórend).

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Csaba vezér 2018.02.04. 12:30:59

@Gyingizik: A Bika csillagkép szupernovája távolabb van az Ikrek alatt jelzett fényes csillaghoz képest. Úgyhogy egyelőre passzolom.

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Gyingizik 2018.02.04. 10:03:25

@Csaba vezér: Döbbenetes. "A szupernóva éppen a Taurus, vagyis a bika csillagkép felett jelent meg, amely szintén látható a kőkarcolaton." Ez valóban az lehet, az időpont is jó, 6300 éve: kőrézkor.

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Csaba vezér 2018.02.03. 20:26:03

@Gyingizik: A Beszterce völgyi leleten lévő lukak még magyarázatra szorulnak.

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Csaba vezér 2018.02.03. 20:24:39

@Gyingizik: Találtam egy írást. Ebben egy elmélet szerint egy 6 éves sziklarajz pont azon a helyen ábrázol egy szupernovarobbanást mint a Beszterce völgyi lelet. Megnézem a csillagászati programban, hogy egyeznek e a helyadatok.
www.origo.hu/tudomany/20180111-egy-haldoklo-csillagot-abrazolhatnak-a-hatezer-eves-kokarcolatok-kasmirban.html

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Gyingizik 2018.02.01. 23:00:36

@Csaba vezér: Ha szupernova, akkor annak kell lennie észlelhető maradványának a kőrézkori rajzoló által megadott helyen. Ez a csillagtérkép pedig félelmetesen pontos. Méretarányosra állítva a Castor és Pollux képét egy csillagászati programon, plusz megjelenítve az ekliptikát a két csillagot jelölő két pont ugyanott van! (és ugyanabban a szögben állnak a Napúthoz képest). Tehát a fényes valami is pontosan ott volt sztem, ahová a rajzoló tette. A SEGEJ olvasat lehet jó hiszen ez egy új szokatlan dolog lehetett a korabeli szemlélőknek, lehet féltek is tőle, és akkor teljesen helytálló az "Iker segíts!" felkiáltás.
Még érdemes elgondolkodni a bolygó-verzión. Téli égbolton fényes bolygó az ekliptika alatt az ikrekben pl. Jupiter. Fényesebb, mint a Castor és Pollux. Ki tudja milyen monda, hiedelem kapcsolódott hozzá? Pl. észrevették a retrográd mozgását: úgy gondolták, bolyong eltévedt. És akkor megint helytálló az "Ikrek segíts!"
Az általad megjelölt csillagképekre (szerintem) nem hasonlítanak a jelek. Ráadásul az ikrek esetében csak a két "fej" csillagot rajzolja a figurából, a többinél meg a teljes vázvonalakat? Elég valószínűtlen. Egy csillagkép meg a látóhatár alatt marad, ez is furcsa. Sztem ne add fel olyan könnyen az írásos megfejtésed.
A "segít" szó egyébként a hivatalos finnugrista tudomány állítása szerint is "ősi finnugor örökség" az etimológiai szótárban. Tehát még a legelvakultabb finnugrista is megerősíti, hogy a magyar nyelv ősi rétegéhez tartozik! Az "iker" szavunkat meg csuvas türk eredetűnek írja az etimológiai szótár - a csuvasokat pedig több nyelvész az "urali nyelvcsaládhoz" sorolja. De lényeg, hogy ez is ősnyelvi szó a türk nyelvekben és a magyarban. (Arról ugye nem is beszélve, hogy NEM az Altaj hegységben találták az agyag lapot, hanem a Kárpát-medencében, döbbenetes hírek ezek egy MTA "nyelvésznek"!)

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Csaba vezér 2018.01.30. 20:07:50

@Gyingizik: Lehetséges, hogy azok nem rovásjelek, hanem csillagképek. A rovás Z-re hasonlító jel az Orion, a felső jel a Szekeres csillagkép. Az alsót egyelőre nem tudom.

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Csaba vezér 2018.01.30. 19:55:38

@Gyingizik: Köszönöm az észrevételt. Elkerülte a figyelmemet, hogy az S jelnél is van egy pont. Így már egyértelmű, hogy az Iker csillagkép két csillaga van a Napút felett és a mellette olvasható rövid "Ikir" rovás is ezt igazolja. Az alsó csillag nem biztos, hogy a Hold. Talán egy szupernova, ami mint egy égi jel ösztökélte az embert, hogy mindezt megörökítse. Ha ez igaz akkor a három nagyobb jelből is ezt kellene kiolvasni, tehát a SEGEJ olvasat nem biztos, hogy tökéletes.

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Gyingizik 2018.01.29. 22:01:38

Egészen megragadta a fantáziámat a posztod, folyamatosan próbálom megfejteni, pontosan mit ábrázol.

Véleményem szerint a Pollux a "K" betűben levő pont, a Castor pedig a lapka tetején a félköríves részen, az "S" bal szárán levő pici pont. Feltételezésemet megerősíti, hogy ha összekötjük a két csillag által meghatározott vonalat, PONTOSAN UGYANAZT A SZÖGET ZÁRJA BE AZ EKLIPTIKÁVAL, mint ami az égen is látható. (Az általad készített stellariumos képen is le lehet ellenőrizni: ugyanaz a szög látható a csillagászati programon, mint amit a lapkán levő, két pont által meghatározott egyenes bezár az ekliptikával! - nem meglepő, mivel ugyanazt ábrázolja.)

cdn.blog.hu/cs/csabavezir/image/ikrek.jpg

De mi lehet az ekliptika alatti fényes dolog, amiből a fénysugarak törnek elő? Láthatjuk, hogy sokkal fényesebb, mint a Castor és a Pollux. Akkor tehát nem lehet az Alhena csillag, mivel az még valamivel halványabb is, mint a Castor és a Pollux. Mi az a fényes dolog, ami valamivel az ekliptika alatt szokott haladni az Ikrekben?

A megfejtés MOST IS LÁTHATÓ (2018.01.29-én) AZ ÉGBOLTON, PONTOSAN ABBAN A POZÍCIÓBAN, AHOGY AZ AGYAG LAPON VAN: A HOLD!

Tehát szerintem Castor, Pollux, az ekliptika alatt pedig a jó öreg Hold van a korongon.

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.10.03. 14:31:41

Az a nagyon termékeny föld, az nem adottság volt, hanem adottság és grandiózus nagy földmunka eredménye.

Öntözött ártereink voltak, meg öntözött legelőink, meg sok halastavunk. Kulcsszavak. Takács Károly Tóköz árpád-kor víz, vízgazdálkodás.

A víz de még az árvíz is az erőforrás. Árpád-kori eleink tudták ezt. Hol van a helye az árvíznek? Magyarul értjük, tudjuk a választ. Ugyanis nem bonyolult.

Az ártéren.

Eleink az árterek terepszintje fölé kiemelt, a mainál 20-szor 40-szer sűrűbb! csatorna hálózattal juttatták ki az árt annak a terére. :-)

Gravitációsan!

Ma a belvizeket a Tisza középvizi vízhozamát felülmúló összegzett vízhozamú átemelőkkel "oldjuk meg".

A mesterséges középső szintes fenekű csatornák fenékszintje valahol a középvízinél, vagy kissé alatta lehetett.

Történelmi toposz a KM-e árpád-kori élelem, hal, vad, gyümölcs bősége. Csak ezt a bőséget a természet (hatalmas nagy lapos feltöltődő ártereink és szélsőséges vízjárású folyóink) és a korai köznépi magyarság agro- és vízgazdálkodás technológiai ismereteinek (és grandiózus földmunkájának) együttese eredményezte.

Árpád hont foglaló, szerintük visszajövő magyarjai ehhez vajmi keveset tettek (semmit). Az árokrendszer kiásásához nagyságrendileg és minimum 10 ezer embernek 100 évi munkájára volt szükség. Ez a sűrű árok-csatorna rendszer a 900-as évek elején már működött! Nem kizárt korábbi, vagy jóval korábbi kezdete sem, ahogy a nyilván magyarul beszélő köznép is itt kellett hogy legyen már korábban is, igaz ez utóbbi észrevételem már a sajátom. Hiszen nekünk gyöttment szittyának kell lennünk, akik mindent a fejlett Eu-tól tanultak meg, hát ahogy a szeretetet, úgy a csatornázást, a halastavakat sem a papoktól tanultuk.

Mindezt 17. éve tudhatnánk (a vízügy is tudhatná), ha olvasnánk Takács Károly régész kutatásainak az eredményét:

www.origo.hu/kornyezet/20130528-ontozes-mezogazdasag-arpad-kori-csatornarendszer-halasto-legelo-ret-kozepkor.html

epa.oszk.hu/00400/00414/00001/pdf/takacskaroly.pdf

A vagy harminc éve rekonstruált ártéri vagy fokgazdálkodás ennek a grandiózus rendszernek a török háborúk időszakában leromlott - elfajzott maradványa volt csupán! :-(

Tanulni az okosabbtól nem szégyen és ha történetesen ők az eleink voltak, az csak külön öröm. :-)

Amit a reformkortól kezdve vízgazdálkodás címen művelünk az az állandó csapadék többletű országok lejtős csatornázásának az ész nélküli átvétele. Ugyanis a KM-e csapadéka szélsőségesen változó. Ezért amikor belvizes időszak volt, akkor a sziket kimosattuk és elfolyattuk.

Az intenzív öntözéses mezőgazdaság pont a mi klímánkon a fenntartható és eleink így is gazdálkodtak több mint 300 évig, de nem kizárt hogy akár sokkal huzamosabb ideig is! Ma is megoldható lenne, csak akarni kellene.

Ja, meg ismerni, megismerni, elismerni kellene eleink technikáját. :-)

Befejező megjegyzésem, nem jöttünk mi sehonnan sem. A köznépi magyarságnak nincs eredetmítosza, sok más néppel szemben.

Akikről a történelem a mai napig mesél mind harcos elnyomó kisebbség volt csupán. A köznép, ahogy ma is meg "nagy ívben le volt sajnálva".

Bejegyzés: Árpád vezér méltóságjele a Képes Krónikában?

David Bowman 2017.10.03. 12:23:42

Elég merész.
Van egy másik ilyen is, ahol is egy etruszk kövön egy komplett történet olvasható nagy jóindulattal magyar nyelven. Valami almáskert van benne.

Bejegyzés: Magyar nyelvű mondat egy Kr.e. IV. században készült vázán

Csaba vezér 2017.08.08. 11:17:05

@Bálint Bátori: Igen csatakiáltásnak mondják mert a fenti szövegben is ez szerepel. Szánalmas. :D
"... marha, marha, quod est apud eos signum bellicum exclamavit"
/Durva ford./ ... marha marha, amit akkor kiáltanak, amikor csatába mennek.

Bejegyzés: Magyarok a Kárpát-medencében Kr.u. 359-ben?

Bálint Bátori 2017.08.07. 13:21:06

Képesek voltak ezt is kimagyaráőzni a "nyelvtudósok" és bebizonyítani, hogy a magyar nyelv nem volt használatos akkoriban, hanem a "szó jelentésváltozáson ment keresztül" az évszázadok során. Valóban jazig eredetű és bekerült a magyar nyelvbe is, ahol szarvasmarha jelentéssel bírt. Azonban a nyelvészek szerint a jazigoknál még más értelemben használták mert (és most kapaszkodjunk meg) "ez volt a jazigok csatakiáltása"...

Bejegyzés: Magyarok a Kárpát-medencében Kr.u. 359-ben?

Csaba vezér 2017.01.07. 14:44:24

A kövek tudomásom szerint a megtaláló, Dimitru Ionita professzor tulajdonában vannak.

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/

Gyingizik 2017.01.05. 22:02:21

Egyébként hol őrzik, melyik múzeumban ezt az agyag lapot? Van hivatalos múzeumi leltár bejegyzés róla, szerepel kiállításon?

Bejegyzés: The Beszterce valley's magic stones /analysis/