Csillagösvény

Karaul az őrző táltos

2013. március 25. - Csaba vezér

A magyar népi hitvilág természetfeletti képességű embere a táltos, aki a szentség elrendelése  nyomán, a sorsát eleve meghatározott, kiválasztott személy. Természetfeletti ismertetőjegyei általában már születésekor megnyilvánulnak, például több csonttal, foggal vagy tíznél több ujjal születik. De a táltos születhet csillaggal megjelölten, valamint aranyfoga és aranyhaja is lehetett. A néphit azt tartja, hogy sokáig szoptatják, csendes, szótlan gyermek, de korához képest rendkívül erős. A táltosokra jellemző még a huzamos alvás, a pénz meglátása a földben, valamint a regölés, és bosszúból vihart is tudnak kelteni, de ha megkapják a tejet akkor segítőkészek. Sorsforduló volt a hetedik életév, ha eddig ellopták a fogát, nem lett meg a képessége, vagy ha ilyen korban eltűnt a háztól, „elvitték a táltosok”. Ekkor tanítják ki a mesterségre, közösségbe való visszatérésekor már különleges erők birtokosa. A háromszintű világban a mindennapi ember a középső világban él, azonban szükség van arra, hogy a fizikai világon túl létezőkkel, a nálunk hatalmasabb lényekkel, a szentséggel megmaradhasson a kapcsolat. A világ szintjei között az erre isteni tulajdonságai, testi elváltozásai, képességei alapján és a szentség vagy származás által kijelölt személy, a táltos biztosítja a kapcsolatot.
Ezzel szemben a sámánok, igen magas fokú, 5 évig tartó sámán-iskolát végeztek, s ezekbe minden törzs a legkiválóbb fiait küldte. Érteniük kellett az orvostudományokhoz és az állatgyógyászathoz, hiszen száz¬ezer számra voltak állataik. Ezek közül is kiemelt figyelmet szenteltek a lóápolásnak. Megismerkedtek a törzsszövetség hitvilágával, s egyéb tudományokkal, valamint elsajátították a rovásírást is. Az ötéves képzés után mindig vetélkedőt tartottak, s aki ezen az első lett, az nyerte el a fősámáni-fejedelmi méltóságot. A fősámán mellett másik fejedelem volt a fővezér. A nőknél is folyt úgynevezett rimalány-képzés, ahová szintén a legjobbak jutottak be. Az ő vetélkedésük győzteséből került ki az aranyasszony. Az ő feladatuk is nagyon fontos volt, így például a vetés, aratás megszervezése, a betakarított javak igazságos elosztása a közösségen belül, a lakóépületek, s az egész település tisztán tartatásának felügyelete, a gyermekek világrahozatalának megkönnyítése, a csecsemők és frissen szült asszonyok gondozása. A törzsszövetség minden időkben rendelkezett továbbá - szintén képzett - rovósámánokkal, akik feladata a fontos történések kő-, vagy fémlapokra való lejegyzése volt.  
Sajnos ma már egyre több az olyan csaló, aki táltosnak, sámánnak, gyógyítónak vagy Isten által kiválasztottnak tartja magát. Ezek a szélhámosok, kihasználva a betegsége vagy szegénysége miatt elkeseredett, megfáradt emberek érzékenységét és hiszékenységét, ellenszolgáltatás fejében egészséget és jobb életet ígérnek. Mint például Gyurcsók József, aki a képernyőn mágikus csíkszemével néhány perc alatt gyógyítja meg a betelefonáló nyugdíjas néniket és bácsikat emeltdíj plusz áfáért úgy, hogy megkérdezi tőlük: ugye már nem fáj? Ők pedig azt mondják amit kell, hallhatóan bizonytalanul, nehogy kihozzák a sodrából a mestert: hááát, most már nem annyira fáj, valamivel jobban érzem magam.
Talán ennél szomorúbb Kovács András tevékenysége, aki magát főtáltosnak, Isten táltosának tartja, akiből szerinte mindig csak egy van a Földön. A magyar szentek üzeneteit csak ő tudja tolmácsolni, csak vele áll szóba a Nagyboldogasszony és az Istenatya valamint ő az egyike a magyar nemzet 12 ősének. Azt, hogy ki magyar és ki nem, csak Kovács András tudja megállapítani. A magyar ősök, vagy szentek szellemei csak az ő munkatársait segítik, csak az ő rendelőjébe jönnek el gyógyítani. Ha egy szellemgyógyász, bioenergetikus nem mondja ki a nevét és nem kéri az ő segítségét hangosan a gyógyítása közben, akkor nem kapja meg a magyar szentek segítségét. Közli, hogy Isten segítsége nem jár mindenkinek, csak neki van joga gyógyító erőt adni az embereknek, és aki elhagyja őt attól visszaveheti az erőt. Az ősi hitvilágunk szerint táltosnak születni kell. Ezzel szemben Kovács „táltos” két további embert nevezett ki táltosnak, akik azonban később elhagyták a közösséget. Állítása szerint ekkor engedélyt kapott a szellemvilágtól, hogy a táltos közösséget elhagyó emberektől visszavegye a szent szellemektől kapott gyógyító képességet, így több korábban nála gyógyító embertől, többek között ettől a két „táltostól” is visszavette azt, a címmel együtt. Továbbá hallani tiszteletbeli táltosokról, akik Kovács szerint sokat tettek a magyarságért, mint például Pataki Attila. Természetesen az általa és a papjai által végzett „gyógyító” tevékenységnek is ugyanaz a célja, az emberi hiszékenység kihasználásával,  az anyagi haszonszerzés. Mindezt bizonyítja az egyház és a rendelő szolgáltatásainak az árlistája.
 
•          Lakás földsugárzás mérése (15 000- 30 000 Ft)
•          Energiakezelés (5 000- 7 000 Ft)
•          Táltos masszázs és inrakás (5 000- 7 000 Ft)
•          Szellemműtét (10 000 Ft)
•          Emléksúly levétel (10 000 Ft)
•          Szellemelengedés,csak a szellemvilágtól erre engedélyt kapott pap végezheti (10 000 Ft)
•          Házszentelés,csak a szellemvilágtól erre engedélyt kapott pap végezheti (30 000-40 000 Ft)
•         Tanítás (15 000, 20 000, és 30 000 Ft/nap – témától és fizetési kondíciótól függően)



Véleményem szerint, a gyógyító képességgel megáldott ember semmilyen ellenszolgáltatást nem igényelhet, követelhet a tőle segítséget kérőktől, ráadásul természetfeletti erejének hitelességét csakis ezzel erősítheti. Az viszont szerintem elfogadható ha ajándékkal, vagy élelemmel, hússal, kenyérrel, élőállattal stb. köszönik meg a segítséget, és azt a táltos elfogadja.
Akik ott voltak tavaly nyáron a Kurultajon, a törzsi gyűlésen, vagy látták az eseményről készült filmet, azok megismerhették Karault, az őrző táltost. Neki nincs egyháza, táltos iskolája és pénzgyűjtő műsora a tv-ben, amelyben pálcát forgatva, az emberi tudatot befolyásoló, megbabonázóan selymes, léleksimogató hanggal beszél arról, hogy kinek mekkora a mentálszintje, hány szellem van rajta, melyik szerve beteg és hogy az ágyát hány vízér metszi. Ő csak őrzi azt a tudást, amit őseitől kapott, és  nem törekedik arra, hogy párducmintás bundában tetszelegjen fennhangon hirdetve, hogy ő a táltosok táltosa. Hitelét növeli az a tény, hogy nem Kovács megélhetési „táltost”, hanem őt kérték meg a Kurultajon a szer megtartására, amit olyan csodálatos jelenség követett, mint a Nap irányába megjelenő szivárvány.
Koppány nembéli Karaul Horvát fia János György, őrző tokmak karaul táltos, ősi magyar szertartás szerint üdvözli a Napot, a táltos koronával. Ugyanúgy teszi, mint több ezer évvel ezelőtt élt magyar ősei. A birtokán kialakított egy szer-helyet ahol mindennek jelentősége van. A négy nyírfa például a négy égtájat jelöli, amiket ha megérint az ember, érezheti a föld és a nap energiáját. Horváth János tíz éve költözött Tatárvárra, ősei földjére. Azelőtt Pesten élt, mindig is a magyarok ősei foglalkoztatták. Sok ősi magyar szertartást ismer, a lélekharanggal a négy égtáj őrzőit szólítja. Öt éves korában választotta ki a dédanyja az őrző táltosi feladatra, aki minden ismeretet átadott neki, amit ő is a nagyapjától tanult, az pedig szintén az őseitől. Így öröklődött nemzedékről nemzedékre a tudás. Horváth János a 43. táltos a családban.
Elmondta:
- Enyém az ősi napkereszténységnek a tudása, az ősi rovásunknak az ismerete, tudom hogyan lettek az őseink napkeresztények, milyen régtől fogva, hány ága van az ősi fajtánknak. Ha a táltos nem jó úton jár, akkor a nemzet dolgai elvesznek. Horváth János nem az egyetlen táltos Magyarországon. Sokan vannak: őrzők, gyógyítók, mindegyiküknek más a feladata.
A filmben érdekes szertartásoknak, az ősi magyar virtus újjáéledésének lehetünk szemtanúi, és megismerkedhetünk a sámánság, a táltosság lényegével.

2009 február 13

A bejegyzés trackback címe:

https://csabavezir.blog.hu/api/trackback/id/tr825171358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása