Csillagösvény

»A székely írás B betűje egy több mint ötezer éves korsón

2013. október 09. - Csaba vezér

Kukutyinban tele a bendő

 

Az I.e. 4800-3000 közötti időszakban virágzó kukutyini kultúra elterjedését hozzávetőlegesen Erdély, Moldova és Ukrajna déli területeire teszik.

kukutyin.jpg
A kukutyini emberek városokban, falvakban éltek, melynek szalma- illetve nádfedeles házai agyagból épültek. A vadászat mellett, állattenyésztéssel, növénytermesztéssel is foglalkoztak, eszközeik kőből, csontból készültek, a termény betakarítását pattintott kővel berakott kaszával végezték. Társadalmuk fejlettségét mutatja, hogy már rézből is készítettek tárgyakat elsősorban ékszereket, horgokat és edényeket. A rendkívül gazdag leletanyagból most egy agyagkorsó  díszítésének az értelmezését mutatom be.

kukutyin1.JPG
A korsó középső harmadában lévő kör alakú, felül nyitott kiemelkedés a bendőt, a gyomrot jelképezi. A korsó készítője a középre rajzolt X jellel, mely a rovásunkban a B betű, adott nyomatékot a bent, a belső fogalmának. A fenti nyitott terület a gyomor szája, az alul látható nyúlvány pedig a gyomorhoz kapcsolódó patkóbél.

bendő.pngA korsó bendője

A korsó alsó részén látható hullámvonalak az ember ülepére hasonlítanak, a bendő mellé rajzolt S alakú vonalak pedig a bélrendszert jelképezik.

Ülepbél.jpgBaloldalon a korsó ülepe (feneke), jobboldalt a bél

A kőkorszakban készült korsón látható díszítés egyértelműen az emésztőrendszer ötletesen leegyszerűsített ábrázolása. Ez a kukutyini lelet kiválóan igazolja, hogy a B hangértékű rovásjelünk, a rovás ábécénkkel egyetemben nem a humanizmus kreálmánya. Eredete több mint ötezer évre nyúlik vissza és a kukutyini emberek már akkor is valaminek a belsejét, közepét jelölték ezzel a jellel. A korsón látható kép (bendő), a jel (X) és a jelhez tartozó hang (Bé) egységéből pedig arra lehet következtetni, hogy ez a társadalom minden bizonnyal ugyanazokat a szavakat használta a hely meghatározására is (be, bel, belül, bent, bendő), mint mi napjainkban.

 

Antal Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://csabavezir.blog.hu/api/trackback/id/tr15558564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gamolta l anna valias 2013.12.06. 05:59:21

Nem bendő, hanem bél, belső. Egyébként nincs mellette S alakú vonal. Az azonban igaz, hogy ez a székely "b" előzménye és rokona.

Csaba vezér 2013.12.06. 19:04:48

@gamolta l anna valias: Akkora S "betű" van a bendő mellet, hogy nem észrevenni lehetetlen. Úgy látszik hiába emeltem ki képként az S alakú belet.
A korsón egy bendőt, gyomrot ábrázolt a készítő, ebbe tett bele egy X jelet. A bendőben mióta van bél? Ha kolbászt eszek esetleg akkor.

gamolta l anna valias 2013.12.06. 20:16:33

Kedves Csaba vezér!

Az nem S betű, hanem a székely írás "ü" betűjének elődje, az ügy "folyó" hieroglifa.

A Cucuteni-kultúra használta a székely írás jeleinek előképeit. A székely írás betűinek akrofóniáját a 90-es években én rekonstruáltam Szekeres Istvánnal, Forrai Sándorral és másokkal. A rekonstrukciók eredménye minden esetben egy ősvallási jelentőségű szó volt.

Az X alakú "b" betű esetében Bél isten nevét kaptuk, ami a belső szavunk töve is egyben. Tehát nem a bendő. A keret lehet az "f" Föld szójelének kerete is.

Az ábécé elején az isteni triász nevei vannak: Anya (Enéh); Bél (fiú) és Du/Dana atyaisten. Az ő nevüket Anonymus is megőrízte Enedubeliánus vezér nevében. Bél nevét a hun korból is feljegyezték és a Béla névben is fennmaradt. Nem a bendő miatt, aminek nincs ősvallási jelentősége.

Nem sorolom tovább a Bél melletti érveket, amelyeket a jelek szerint nem ismersz. Én 40 éve kutatom a székely írás eredetét és azt tanácsolom, hogy nagyobb körültekintés után nyilatkozz.

Üdvözöl: Varga Géza

gamolta l anna valias 2013.12.06. 20:32:17

A Bél valóban rokona a bendőnek, de nem bendőt ábrázoltak az edényen. Az edényeken az Éden jelképeit szokták feltüntetni. Innen van az edény-Éden párhuzam is. Az X alakú jel az egy forrásból négy irányba induló szent folyók ábrázolása. Az Ószövetség is említi őket.

Csaba vezér 2013.12.06. 21:03:53

Mivel ez egy étel tárolására alkalmas eszköz, magától értetődik, hogy itt nincs semmilyen folyó meg Föld ábrázolás. A korsón minden adott: gyomor, gyomorszáj, bél, patkóbél és a salakanyag eltávolításának a helye, a segg. A korsó teste maga az emberi test. Ennyi.
süti beállítások módosítása